A keresztény: a győztes ember

2022.03.05 – Elmélkedés 

Tomislav Vlašić atya (hanganyag átirat)

Kedves fivéreim, kedves nővéreim! Kezdjük együtt ezt a Nagyböjtöt. Ezzel az előestével belépünk a Nagyböjt első vasárnapjába. Szeretnénk megosztani veletek azt az utat, amit az Úr megjelölt előttünk, hogy minden megpróbáltatásban, minden nyomorúságban győztesek legyünk.

Ennek a Nagyböjtnek az újdonsága, hogy az Úr, a Szentlélekben erősen jelen van közöttünk. Mit jelent ez? Nem tud megmenteni Isten egyetlen képviselője sem, ha be vagytok zárkózva magatokba, a magyarázkodásaitokba, a hazugságaitokba. Jézus Krisztus, a Szentlékkel feltelve mindenkit megérint és mindenkit kivezet, hogy mindenki úgy nyilvánuljon meg, ahogy van. Választás elé helyez: élet vagy halál; az általa ajánlott élet, vagy az áteredő bűn következményekénti halál. Ezáltal mindannyiunkra vár az, hogy meghozzuk a végleges döntést, mert az idő szorít és az Úr halad a megdicsőülése felé vezető úton, ahol minden dolognak meg kell nyilvánulnia. Tehát, egy tiszta hitre, tiszta reményre és tiszta szeretetre vagyunk hívva.

Nagyböjt első vasárnapján, az Evangéliumban Jézus szemtől szemben áll a démonnal[1]. Elmagyaráztuk, hogy így voltunk a fogantatásunk pillanatában[2]. Most ennek a pillanatnak az újraélését javasolják, hogy elvezessen a saját definíciónkhoz[3] az egész örökkévalóságra, melyet mindenkinek választani kell, nincs más út. És akkor a Nagyböjt, amibe beléptünk és kezdjük ünnepelni, nem lehet egy felületes ünnepség, vallásos gyakorlatok összessége, miközben a szívünk nem nyit Istenre.

Lukács Evangéliumában Jézus megkísértése van[4]. Abban a pillanatban Jézus, mint ahogy azt Szent Lukács mondja, telve volt Szentlélekkel. Bárki és mindenki közülünk, a saját eredetisége szerint telve lehet Szentlélekkel, és az egész Egyház is az első Pünkösdtől kezdve meg van hívva, hogy telve legyen Szentlélekkel. Ez a garancia arra, hogy szembe lehessen nézni ezzel a kozmikus háborúval, a szellemi hatalmakkal, melyek egymással ütköznek: az angyalok egyik oldalról és a démonok a másikról, miközben az emberiségnek döntenie kell, hogy melyik oldalon álljon.

Az Evangélium kiemeli, hogy hol vagyunk megpróbáltatva. Az első kísértés, amiben meg vagyunk próbáltatva, a túlélés, a boldogulás, és azt a kenyeret akarjuk, ami csak a húsunkat táplálja. Közben Isten az örök élet Kenyerét javasolja, mely az örök élettel táplálja az embert. A második megkísértében Jézus a szórakozásban, magamutogatásban és élvezetekben lett megpróbáltatva, és Isten a boldogságot, teljességet javasolja. Az ember ma megpróbál bezárkózni a szórakozásba, élvezetekbe, szinte még egy alacsony szintű infantilizmusba is és az Úr a teljesség fele vezet minket Istent imádva. A harmadik megkísértésben a Sátán az embert a hamis vallásban, hamis vallásosságban, hamis hitben és mágikus megoldásokban próbálja meg. És világos, hogy az Úr nem akar, nem tud megmenteni, ha mi nem akarunk megváltozni, mert Isten Országában, az új teremtésben, átalakulva akar minket. Ebből a megvesztegethető, korrupt testből véglegesen a romlatlan életbe akar vezetni.

Tudjátok mit jelent ez? Szinte mind mondtuk egy személyre, hogy: „Egy Férfi, egy Nő”, nagybetűvel, ami egy romlatlan, erkölcsös férfit vagy nőt jelent és mindenki szeretne barátként, jegyesként, gyermekként, partnerként egy romlatlan személyt. Azonban az ember Isten előtt magyarázkodni akar, bezárkózik abba a burokba, ami romlásra van ítélve, és bezárkózik az anyagi dimenzióba és, ott a gazdagok és szegények egyformán meghalnak.

Tehát, mindezek a lépések mindannyiunk számára lépések. Melyik a nagybetűs Férfi vagy Nő? Az, aki ki van vetkőzve a korrupcióból, és a Nagyböjt pont az a lépés, ami segít kivetkőzni a korrupcióból, megnyílni a romolhatatlan dimenzióra, ahova a Sátán nem tud beférkőzni. És akkor fogjuk a közöttünk jelenlévő Krisztus erejét érezni, aki lépésről lépésre elvezet a feltámadás felé, végül a mennybemenetel felé, mert arra vagyunk szánva, hogy belépjünk az új teremtésbe.

Isten nem ad üres ígéreteket. A Mózes 5. könyve olvasata azt jelenti, hogy a Törvényt újra javasolták, amikor Izrael egy része már rabszolgaságba került: «Amikor termésed legjavából ajándékot hozol, a pap vegye ki kezedből a kosarat, s állítsa az Úr, a te Istened oltára elé.»[5]. De azt is jelenti, hogy az Úr hív és te meg tudod tapasztalni a benned lévő jelenlétének a gyümölcseit, és Húsvétkor a te Hallelujád nem lesz üres, hanem egy Nagyböjt gyümölcseit fogja hordozni, az élet gyümölcseit.

Mi a megpróbáltatások idejében vagyunk. Részben sikerült legyőznünk a próbát, a világjárványt, most a háború fenyegeti a Föld elpusztulását. Hogyan kezeljük őket? Nekünk keresztényeknek, ha egyesülve vagyunk Krisztus Szellemében Istennel, megvan minden erőnk, hogy fegyverek nélkül megnyerjük ezt a háborút. Nálunk a Szentlélek fegyverei vannak. Ahogy a démon meg van hajolva Jézus előtt a megpróbáltatásban, úgy kell előttünk is meghajoljon. A gonosz összes szelleme, a világé és Sátáné meg kell hajoljon. A keresztény a győztes ember a gonosz, a bűn és a halál fölött. Ez Krisztus erős cselekvése a Szentlélekben.

És akkor, testvéreim, az, amit ezekben az években elmagyaráztunk nektek, gyakorlatba kell helyeződjön azáltal, aki győztes keresztény akar lenni, és ne másoktól várjuk, hogy másoknak szóljanak, hogy legyenek romlatlanok. Mindannyian meg vagyunk hívva, hogy romlatlanok legyünk, ami azt jelenti, hogy a korrupcióból kivetkőzöttek, felemelkedve egy új életbe, gonoszt legyőzők.

Ha az Egyház ebbe az irányba mozog. amit az Úr e kezdettől mutatott, minden harcban győzni fog a démon ellen. Mi javasoltuk nektek azt, amit az Úr tőlünk is kért: az egész Világegyetemre kiterjedő Egyház, aki romlatlanul akar az Úr előtt állni, feddhetetlenül, az új teremtésbe való végleges helye felé haladva. Ezzel meg tudjátok tapasztalni, függetlenül attól, hogy akartok-e hinni bizonyos profetikus szavaknak, hogy Isten Igéje közel van hozzátok. Ha hisztek Jézus Krisztus feltámadásában és csatlakoztok az igéjéhez, az Eucharisztikus kenyérhez, megtapasztaljátok, hogy az egész Világegyetemre kiterjedő Egyház tagjai vagytok, annak, amely romlatlanul fog belépni. Minden romlott, még a keresztények is, félre lesznek állítva. Tehát, ne elégedjetek meg, hogy kettős, korrupt módon éljétek meg ezt a Nagyböjtöt.

Ha szeretnétek egy javaslatot, adok: vegyétek azt a kis könyvecskét, amit adtunk, az emberiség Édesanyjának a könyvét: „Az élet nem élet Isten nélkül[6], és abból meg tudjátok érteni, hogy jóakaratúak vagytok-e. Nem akarunk sem meggyőzni, sem kényszeríteni. Mindannyiótok kezében van a választás. Az egész Világegyetemre kiterjedő Egyház imádkozik, de senki sem tud helyettesíteni, egyetlen szent és egyetlen angyal sem. Rátok vár, hogy megéljétek az életetek átalakulását és a kegyelmeket meg fogjátok kapni. Ha meghallgatjátok ezeket a szavakat, akkor a Föld elkezd megváltozni, mert teljes átváltozásra van szánva.

Kísérünk imáinkkal, felajánlásunkkal és megáldunk az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.

 

[1] Lk 4, 1-13

[2] E téma elmélyítéséhez „A nagy fénysorompón túl” könyv, 13. fejezet „A Mikrokozmosz – Az ember fogantatása” részt javasoljuk elolvasni és a Szentlélek 2012. február 29-i üzenetét „Az élet fénye” címmel

[3] meghatározás, értelmezés

[4] Lk 4, 1-13

[5] MTörv 26,4-10

[6] Az emberiség Édesanyjának az üzenetei Stefania Caterinának, 2017-2018-as évek, Luci dell’Esodo Kiadó; http://www.azujteremtesfele.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s